Karamel

10.10.2020

Letos na jaře jsem přemýšlela, do čeho že to budu nakládat bylinky na sirupy. Po loňských zkušenostech se třtinovým cukrem, kdy sirupy za studena dělané často kvasily, medové se nedaly scedit a sirupy z bílého cukru mi zbyly, protože jsou prostě z bílého cukru... jsem si vzpomněla na karamel. 

A ejhle - při hledání na Googlu jsem narazila na stati z knihy Zdeňka Rejdáka o páteru Ferdovi, který karamel ve své době velmi doporučoval. Nic jiného tehdy k dostání nebylo. A já si vzpomněla, že jsem na základě samizdatového vydání oné knížky, kterou jsem měla po své mamince/ tehdy nebyl Google/ , svařovala cukr na karamel svým malým dětem, protože v dobách jejich dětství sice už třtinový cukr k dostání byl, ale my jsme na něj neměli peníze. 

Inu, svařila jsem karamel a od té doby ho mám zase pořád po ruce. Ne že bych zase byla chudá a nemohla si koupit třinový cukr, ale letošní rok mě vrátil do okouzlení z pokladů naší domoviny... a vypadá to, že nakládání bylin do karamelu klapne, ale o tom až jindy. 

Karamel si ale dělám po svým... bez tuku a do flašky. 

1/2kg bílého cukru míchám v hrnci s trojitým dnem /Zepter/ až do zkaramelizování a pak na něj pomalu, pomaloučku, naleju 1/2litru horké vody z rychlovarné konvice. Musí se opatrně, hodně to syčí a prská a páří se, ale za chvilku to přejde. Když se mi zdá ještě moc hustý, ještě trochu vody přileju. A nechám v hrnci vychladnout. Pak s cedníkem přeleju do lahve. A je hotovo. 

Používám ke slazení čaje, kávy, na palačinky, nebo jako základ pro bylinné sirupy. 

A tady je úryvek z knihy Zdeňka Rejdáka o páteru Ferdovi:  

"Karamelu pan páter přisuzoval neobyčejný význam. Vůči bílému cukru měl výhrady, protože předpokládal, že je jednou z příčin překyselení žaludku, což zase vyvolává bolesti hlavy a migrény. Organismus spotřebuje mnoho minerálů, aby bílý cukr přeměnil na zásaditý a mohl z něho mít správný užitek. Proto je třeba organismu vycházet vstříc a nabídnout tělu cukr v takové podobě, aby jej co nejméně zatěžoval a uložil se v něm jako čistá energetická zásoba. Pro cukr v naší oblasti, tj. pro řepný, je nejlepší, jestliže jej budeme užívat ve formě karamelu. Připravíme si jej tak, že na pánev dáme dvě-tři lžíce vody, 1 dkg omastku a rozpouštíme 1/2 kg bílého cukru tak dlouho, dokud nebude mít hnědou barvu, spíše světlehnědou. Pak jej přelejeme na připravenou plochu a ještě za tepla nakrájíme na přiměřené kostky. A ty pak používáme ke slazení,nebo při únavě v práci můžeme si nechat rozpustit dvě tři kostky v ústech. Takto připravený cukr se vlastně stává zásaditým a nepotřebuje si hledat v těle minerály pro své další zpracování. Tímto cukrem můžeme sladit malým dětem a uchráníme je před překyselením žaludku. A těm, co jdou z migrény do migrény a nedovedou si přitom odpustit silně slazenou kávu, těm především radíme, už zítra sladit jen karamelem. Před tzv. surovým cukrem pan páter varoval, protože obsahuje mnoho škodlivých látek, zejména v dnešní době, kdy se nadužívá umělých hnojiv. Jestliže příčinou překyselenosti žaludku je přílišná konzumace ovoce, pak v tomto případě se lze držet zásady tímtéž na totéž, kyselým na kyselé a s úspěchem zde použít šťávu z citronu. Překyselenost po sladkostech a po cukru lze zmírnit hořčinou nebo čajem obsahujícím hořčinu, tj. čajem z pelyňku, řebříčku ap."

Ořechovka s karamelem

Tak jako každý rok jsem v červenci naložila do vínovice zelené ořechy. Jen tak, bez koření. Když jsem je teď v říjnu cedila, napadlo mě, zkusit do té slitiny přidat karamel. A jejda! To je vám dobrota! Chutná to trochu jako fernet. A tak od letoška se s cukrovým rozvarem dělat nebudu. Normálně za studena naložené ořechy jen zaliju hotovým karamelem a je to. Moje štítná žláza si lebedí!!!! PS: o vánocích zkusím přidat kokosové mléko... předpoklad je, že to bude chutnat jako Bayleis. Ale o tom až po vánocích...

Karamelová poleva na cokoliv

Není to nic zdravého - v podstatě jde o svařený cukr (karamel) s moučkovým cukrem a limetkovou šťávou. Měla jsem ale radost, že mám další využití pro domácí karamel. Poleva je krásná, hladká, lesklá, a mooooc dobrá.... Tady je třeba perník.


Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky