Džuveč

29.04.2020

V Bulharsku jsme se zamilovali do džuveče. Po návratu domů jsem hledala recept, jak tuhle pochoutku připravit, protože bylo jasné, že se jí jen tak nechceme vzdát. A hle - nejlepší popis džuveče, včetně historie a variabilnosti přípravy jsem našla tady.  Zmínka, že si do džuveče můžu dát co chci, při zachování určitých poměrů surovin, mě nadchla, a o to víc jsem si džuveč oblíbila. 

Za tu dobu, co jsme ho v Bulharsku ochutnali, jsem ho vařila už mockrát.Patří do nepočetné skupiny jídel, které máme rádi tak, jak jsme si je vytvořili u nás, a dál už moc neexperimentujeme.  Prostě když se vaří džuveč, těšíme se na stejnou chuť, kterou už známe. 

2 cibule, 2 mrkve na kostičky, půlka celeru, 2 červené papriky, osolené a opepřené se osmahnou na oleji. 

Přidá se plechovka /krabička/ pasírovaných rajčat a 1-2 hrnky vody nebo zeleninového vývaru. 

Do toho celého nasypu asi 3/4 hrnku rýže parboiled, špetku čili - nejlépe z mlýnku čerstvě nadrcené, pár kuliček nového koření, a bobkový list, přikryju pokličkou a nechám vařit na mírném ohni - dokud rýže "nedojde". I po uvaření by celá směs měla být mírně tekutá, v omáčce tak trochu plavat. Pokud je moc hustá, přiliju horkou vodu a ještě dochutím. 

V zimě přidávám sušené bylinky - tymián, oregano, libeček...

Od jara používáme bršlici, čerstvý libeček, petržel, česnáček, na obrázku je i jarní popenec a řeřišnice. 

Moji chlapci si tam dokrajují paprikovou klobásku, nebo nechávají roztéct sýr. 

Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky